חלבונים
חלבונים PROTEINS
תרכובת אורגנית הבנויה משרשרת אחת או שרשרות רבות של חומצות אמינו, המחוברות ביניהן בקשרים פפטידיים. מתוך 22 חומצות האמינו הקיימות,9 הן חיוניות (''חומצות אמינו חיוניות'') וגופנו אינו מסוגל ליצרם, לכן הן חייבות להיות מסופקות במזון. החלבונים נוצרים בגוף בסינתזה (הרכבה) של חומצות אמינו המתקבלות מפירוק של חלבונים במזון. בגופנו אין מאגר של חלבונים, לכן עודפי החלבון שאנו אוכלים ושאינם דרושים לגוף הופכים לגלוקוז או לשומן.
ערך ביולוגי הוא אחד המדדים הנפוצים ביותר המשמשים למדידת איכותו של חלבון. הערך הביולוגי של חלבון נתון מחושב לפי כמות החנקן הנשמרת בגוף חלקי כמות החנקן הנספגת לגוף מאותו חלבון. בכך לוקחים בחשבון את מידת העיכול של אותו חלבון. ולכן:
ערך ביולוגי של חלבון = 100 * (חנקן שנספג בגוף / חנקן הנשמר בגוף)
ערך ביולוגי 100 משמעו ניצול מלא של אותו חלבון, בכך ש 100% של החלבון שהתעכל בגוף נשמר וכלום לא הלך לאיבוד. חלבון ביצה נחשב לבעל הערך הביולוגי הגבוה ביותר (יחד עם חלבון מי גבינה) ומהווה את הסטנדרט שאליו מושווים החלבונים האחרים.
מקורות:
חלבון מלא (המכיל כמות גדולה של חומצות האמינו החיוניות)- בשר, דגים, עופות, ביצים, חלב וגבינות.
חלבון שאינו מלא (שאינו מכיל כמות גדולה של חומצות האמינו החיוניות)- קטניות, חמאת בוטנים, אגוזים ושקדים, לחם ודגנים.
פעילות: מהווים את המרכיב העיקרי בבניין תאי הגוף. מהם מורכבים, בין השאר, תאי הדם האדומים, הנוגדנים הנלחמים בזיהומים ובמחלות, האנזימים וההורמונים המווסתים את התהליכים בגוף. החלבונים אף אחראים על הגדילה ועל שמירת תקינות הרקמות השונות. החלבונים עשויים לשמש גם כמקור אנרגיה אם נוצר מחסור בפחמימות או שומן.
חלבונים |
הערות |
פחמימות |
חלבון |
GI |
קלוריות |
מוצר 100 גר |
פרוסה 1 = 30ג = 60ק'/9ח| 9%שומן |
30 |
|
201 |
צהובה לייט 9% |
|
|
3.5 |
|
17 |
ביצה מס 1 (חלבון) |
6 גרם שומן |
|
7 |
|
77 |
ביצה מס 1 שלמה |
10% שומן |
|
28 |
|
222 |
בקר מבושל |
|
|
12 |
|
|
גבינה לבנה 0.5 |
|
|
14 |
|
262 |
דג הרינג כבוש |
|
|
20 |
|
377 |
דג מתיאס בשמן |
20% שומן |
|
16 |
|
245 |
המבורגר |
1% שומן -בערך |
|
24-26 |
|
135 |
חזה הודו צלוי |
1% שומן -בערך |
|
24-26 |
|
125 |
חזה עוף בגריל |
3% שומן |
|
24-26 |
|
151 |
חזה עוף מבושל |
4.7% שומן |
|
24-26 |
|
187 |
חזה עוף מטוגן |
130ג =141ק/32 |
|
25-32 |
|
109 |
טונה |
|
|
27 |
|
219 |
כבש מבושל |
|
|
26 |
|
160 |
צפתית 5% |
|
|
15 |
|
230 |
קבב בקר |
250ג=145ק/30ח |
|
12 |
|
58.5 |
קוטג' 0.5% |
5.7% |
|
27.5 |
|
169 |
שוק תרנגול- בשר |
6.54% |
|
18 |
|
162 |
שיפוד פרגית |